oranges

Thursday, June 30, 2011

blogspot buat hal

Assalamualaikum ..

makin lama berblogging , makin banyak masalah timbul kann ? korang tak perasan ke ? hmm .. tak perasan takpe lah .. HUHU ..



awal dulu , masalah blogger takleh nak login belog .. tetiba je belog hilang tak pasal-pasal , blogspot kata dah kena removed .. cehh , kejam kan ? dah sayang , love-love kat belog nak main buang-buang .. yang pakai domain sendiri tak terlepas okeh .. aku sendiri pun kena tempias blogspot punya sengalness ni ..

lepas tu , masalah follower hilang-hilang .. err , bukan maksud korang follow then unfollow balik .. maksud aku kat sini , widget follower ni menghilangkan diri .. paling sadis , this blog has no follower yet .. be the first ! camtu lah kot ayat dia tak silap aku .. pun , aku kena jugak .. (kasi pelempang tau laa)

harini , aku nampak lagi 1 problem yang melanda .. blogspot takleh nak masuk .. bad request error 400 .. grrr .. memang serius nak kena lempang laju-laju .. aku ingat main-main je kot , sekali aku pun kena .. dah takleh nak update entry , approve and balas komen .. cuak tak sangat lah kot , sebab ini dah ke-berapa kali punya problem ..

nak solve kan masalah ni (sebab dah gian nak update) , kat PC , lappy , netbook korang ada button start tu kann .. pegi lah cari 1 software nama Windows Live Writer .. situ kita boleh update belog jugak .. tekan je yes untuk sume .. bila ada problem camni , takyah gelabah tak dapat update .. cuma takleh nak approve , balas komen macam kat browser je lah ..

tak pun , senang cite korang bukak je lah browser lain selain Google Chrome dan Mozilla Firefox .. duhh , aku dah lah takleh nak berenggang dengan incik Chrome tahu ? pakai Internet Explorer ?? memang tak , lah .. lambat seyh (padahal zaman noob guna tu lah) .. skang , sila pindah ke Maxthon ye .. sangat pantas , that's why aku recommend kat uols ..

dulu-dulu , takde pulak ekk problem macam ni .. so , skang ni mana lah aku tak sedih .. aku dalam dunia ni dah lama kot (walaupun tak femes) , tetiba macam-macam jadi .. hish , blogspot .. u really want me to convert to wordpress ? dah mula berpikir-pikir balik ni tau .. huwaa , aku rindu nak komen kat belog orang !!
tak suka lah blogspot buat hal ..


notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

mengumpat orang lain

Assalamualaikum ..

susah bila berbicara dengan orang ni .. erk , habis takkan nak berbicara dengan kucing pulak ??
maksud aku kat sini , bila bercerita aka mengumpat orang lain bukan main berapi-api .. kalau tak berapi pun dah tinggal asap je berkepul-kepul .. ada je nak melagakan pihak itu dengan pihak ini .. hukum-hakam macam-macam dah dengar , tapi kita endahkan ke ? kejap je , pastu buat lagi .. =.=

"eh , kau tau tak Milah (bukan nama sebenar) tu pemalas , Ya Rabbi .. patutlah laki dia bla , bla , bla .."


err , mengata orang cukup pandai .. habis sume story hot dia nak sebarkan .. tapi , bila kena tang batang hidung sendiri pandai pulak tercover-cover .. tak keluar rumah kann , nyorok dalam keadaan rumah gelap-gelita gitu , you ..

“Joyah (bukan nama sebenar) , aku dengar laki kau dah kawin kali ke-3 ..”


“err , itu .. lain ………”


tu lah , cakap tu biar beringat .. jangan main lepas sana-sini .. tiap butir perkataan yang keluar dari mulut kita ni 1 doa .. harini sesedap kuih karipap kita mengata , esok lusa dapat balik kat kita .. dah orang lain pulak teruskan generasi umpatan kita kan ? benda ni takkan habis-habis , kesudahannya sume memalukan diri kita sendiri jugak ..





notakaki:
aku suka sebut perkataan ‘SETAN’ .. err , bukan ‘Seth Tan’ .. by the way , entry asal ni terlupus sebelum sempat di-saved .. thus , content pun berubah !! grr ..
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

kepentingan dan kelebihan Alexa




aku asyik update pasal Alexa , Alexa dan Alexa lagi je kann .. incik Nuffnang jarang pulak aku update kann ? alah sabar lah dear Nuffnang , buat masa ni bukan your punya turn .. HAHA .. okeh , sila bagi laluan untuk Alexa lalu ..

ape kepentingan dan kelebihan Alexa ni kat para bloggers yang dah lama mahupun baru bertapak ? kat sini aku story dari segi pandangan aku je lah , kalau ada silap sila inform aku laju-laju ekk .. diulangi , pandangan aku sendiri bukan sape-sape .. insaf taknak kopipes .. *cehh

1. Alexa ni penting untuk blogger tau kedudukannya kukuh ataupun tak .. dengan ranking dunia dan ranking Malaysia (if you're Malaysian laa) disediakan .. buat kita makin semangat nak naikkan kadar ranking tu dengan menurunkan jumlah nombornya ..

2. semakin tinggi ranking kita , semakin kita dipercayai untuk diletakkan dalam carian search engine macam Google .. (yeke ?) mungkin , sebab blog tu dah mempunyai nilai yang bagus pada pandangan Alexa .. konfem lah kalau main SEO gempak-gempak je hasil kan nanti ?

3. korang mementingkan pagerank berbanding Alexa ? aku lagi pentingkan Alexa lahh kot , sebab pagerank aku sangat teruk .. tapi , kalau pagerank sangat bagus , ranking Alexa sangat teruk pun useless tau .. dan vice versa lahh (eh , macam aku je .. =.=) .. okeh , dua-dua sama penting .. sebab mereka saling support 1 sama lain ..

aku nak cakap banyak-banyak pun tak guna sebab ranking aku masih berjuta-juta .. dalam Malaysia ada lah nombor yang cantik walaupun sangat beribu .. oh ye korang , buat lah review sket untuk blog aku ni .. pegi je klik kat gambar atas sekali tu .. thanks ekk ..


notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

set-kan visitor , TOLONG !!




aku kelam kabut mencari sesuatu .. bukan barang hilang , or salah letak barang .. hish .. masalah aku , aku cuma mencari kat mana tempat nak set-kan visitor untuk belog kita ni ? setahu aku , aku set-kan belog visitor aku khusus untuk Malaysia kott ..

eh , korang .. tak kesian ke kat aku tergapai-gapai cari benda alah tu ? serius dari tadi mencari dalam belog sendiri , tak sudah tu cari pulak kat incik Google .. grr , tak ketemu jawapan pun .. ke sebab aku punya soalan tu terlalu pelik untuk incik Google jawab ? grr ..

cukup lah tu .. aku nak suruh korang jawab soalan aku tu je .. kat mana nak adjust sume tu balik ? err , ini gara-gara incik Nuffnang .. incik Nuffnang kan suka visitor dari Malaysia ? tapi , aku dah tak jumpa nak edit kat mana !! :(

UPDATED:
ni lah soalan sebenar aku .. berbelit kann ? tenkiu iPai tolong jelaskan .. cuma problem is not solved yet ..



notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat The Night Race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

DAY ONE: 10 THINGS ABOUT YOU



HEY PEEPS ! you know , the worst thing I ever hate is describing myself .. sebab aku tak reti nak puji diri sendiri , seriously .. konfem kalau korang tengok aku puji diri sendiri , rasa nak muntah hijau .. sebab akan ada adegan panas ketermelampauan di situ ..

err , benda ni tak semestinya perlukan gambar , kan kan ??

1. seorang yang sangat kuat tacink .. bila dah tacink , ada masa perlu dipujuk tapi ada masa lain pulak .. kau nak pujuk aku ? jangan harap !! kehkeh ..

2. sangat suka melukis .. tau lukis gambar perempuan sahaja , kalau lelaki konfem hancur lebur .. tapi bila di-transform ke dalam komputer serious jadi orang lidi .. xD

3. gila gadget .. nak kata aku materialistik ? hell yeah , I'm kinda of it laa kot .. pantang ada gadget baru keluar , sume nak survey .. err beli taklah kot , takde duit .. HAHA ..

4. jangan ingat aku perempuan aku lembut .. aku sangat sukakan kelajuan .. dan sebab itu , aku amik lesen motor .. tak penah langsung muak bawa motor sampai dah terbang tergolek-golek makan tar .. xD

5. seorang yang pendendam ? rasa-rasa macam dah benci gila kat someone , memang sangat benci .. tengok muka pun tak boleh weh .. (bad attitude betol kau)

6. takde penyanyi favourite macam korang sume sebab aku layan je sume lagu yang aku rasakan best untuk halwa telinga ni ..

7. penah belajar tulisan dan bahasa Jepun , tapi tak habis .. sebabnya , aku malas nak khatamkan .. Insyaallah , nak pegi amik kelas Mandarin je .. xD (apa kena mengena ?)

8. sangat suka nombor 6 .. sebab , banyak benda sekeliling aku melibatkan nombor 6 kot .. tapi kadang-kadang nombor 7 pun datang menyibuk .. grr .. (teka umur aku mehh)

9. sungguh kedekut kepada orang lain sebab dah penat-penat kumpul duit hasil titik peluh spend untuk diri sendiri .. tetiba oran lain amik sesuka hati .. hey , what the hell are you ??

10. tersangat setia untuk someone walaupun suka cari pasal tak pasal-pasal .. eh , suka lahh .. cemburu tu kan perlu .. HAHA .. tapi , aku bukan seorang yang cemburu buta lah ekk .. :P



notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat Churp2race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

ahmad



Hai Ahmad....
Ahmad..Ahmad...

Pertama kali si aku malu-malu,
Saat ku dekat ku ragu2
Mungkinkah dia suka padaku
Ah Ah Ahmad...

Ternyata tanpa ku duga-duga,
Aku terima salam darinya
Bergetar saatku membalasnya,
Ah Ah Ahmad...

Dialah idola,
Dialah superstar,
Mampu menggetarkan ranah jiwa

Dia yg ku nanti,
Selalu terpuji,
Ingin ku dekat, selalu ku dekat..

Ahmad...
Kau selalu dihatiku
Ahmad...
Luluhkan keangkuhanku,
Ahmad...
Ingin aku cepat-cepat,
Bercinta dengan lelaki paling hebat..

Ahmad...
Peribadinya sederhana,
Ahmad...
Tiada banyak bicara,
Ahmad...
Ku tak mahu lama-lama,
Mendekat kepadaku dengan segera..

Ah Ah Ahmad....
Ah Ah Ahmad....
Ah Ah Ahmad....
Ah Ah Ahmad....





notacomel: 
lagu ni comel lahh .. HAHA .. boleh tak dedicate lagu ni kat sorang kawan blogger , Bro Ahmad ? XD
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat Churp2race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

Wednesday, June 29, 2011

Microsoft Network




penah tahu dan nampak icon comel kat atas ni ?? some people call it Microsoft Network or MSN in short .. and some other people call it with the name of Hotmail .. HAHA .. biarkan dengan apa pun nama dia .. korang penah guna tak ?

MSN , its functions same like other e-mail server such as Yahoo! , Gmail etc. .. it got Messenger (tempat chatting tu lah) too of course , but nowadays MSN sangatlah tak popular okeh kalau nak dibandingkan dengan 2 lagi pembekal email yang aku sebutkan tadi ..

nak tau bila aku start ada akaun Hotmail ni ? since I'm in standard 5 after I confirmed it with my mom .. HAHA .. masa tu sangatlah noob okeh , taktau ape function e-mail ni sume .. tau hantar e-mail kat uncle , and receive macam-macam attachment dari dia .. that's all ..

Yahoo! ? aku kenal masa dah masuk secondary school lah okeh , dan taknak cite pun pasal tu kali ni .. kehkeh .. things that make me attract to MSN Messenger (again) , just because of my friend .. she asks me to install the very and new software of this messenger .. and yeah , I found it really interesting ..

why I said so ? because we can install and use our own emotes , for example Cute Onion Head (I love it damn much okeh) , macam other messenger kann kita boleh pakai emotes yang dia dah sediakan tu je .. tapi sangat-sangat kesian , not too much of friends on that 'thing' .. offline , offline , and offline all I got if I online by using MSN Messenger ..

and later on , I found it already become boring day by day .. until lah I abandoned it again .. kehkeh .. sangat cruel lah ye .. sampai lah semalam (after so long time) , bukak-bukak rupanya dah kena blocked .. serius shit , sape yang bukak hah ? tau lah password very the kacang tanah .. >.<




notacomel:
motive I update with this entry , nak suruh korang pegi cari aku kat Hotmail sana , then add .. kahkah .. :P
bila selalu update , perasan jugak ayat aku macam kel...... ! (sambung sendiri)

join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat Churp2race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

challenge yourself 10 things



disebabkan kadang-kadang sangatlah ketandusan idea nak update apa kann .. so , dengan berani-berani takutnya aku nak take challenge 10 day tu .. apa tu , challenge yourself 10 things ? korang mesti penah dengar kann ? aku je yang baru dengar .. kehkeh ..


mana aku dapat tau pasal ni ? of course lah masa blogwalking .. tertanya-tanya seyh .. jumpa kat belog incik sergeant keroro .. dan semestinya sebelum rembat kena mintak permission dulu .. kehkeh .. Insyaallah , aku akan start program ni esok lah kot ..

sebab harini mungkin idea ada lagi dalam otak aku ni mencurah-curah .. lepas tamat cabaran 10 hari ni , aku pegi kat cabaran 30 hari lah pulak .. cewahh .. dah macam nestle bliss 14-days challenge pulak .. HAHA ..



notakaki:
join CHURPCHURP cepat-cepat jom!
dah join , jom lumba dengan aku kat Churp2race ..

Button bawah ni untuk apa ye?

WORDLESS WEDNESDAY #3



air aku pun kau nak rembat ye ?

Button bawah ni untuk apa ye?

the night race season 2




sape tak seronok bila dapat hadiah best best ? sila bagitau aku cepat cepat .. sebab churpchurp ada buat the night race season 2 wooo .. gila tak seronok aku nampak hadiah kaw-kaw camtu .. tapi bukan senang-senang lah kan .. kena sharing is caring dulu baru lah okeh ..

jom lah pakat join ramai-ramai .. klik je kat mana-mana link yang aku include-kan dalam entry ni .. kat banner pun boleh .. heheh .. lumba dalam ni takpe lah , hadiah pun masyuk .. kalau lumba haram kan menyusahkan diri je nanti ..

tak teruja ke ? aku teruja seyh bila ada contest-contest camni .. sebab peluang tu still ada , walaupun tipis .. mana tau rezeki kita esok lusa dapat pulak hadiah churpchurp ni nak bagi ? ish , korang tak join lagi ? pegi join SINI cepat cepat kalau nak rebut peluang best ni ..

Button bawah ni untuk apa ye?

anoreksia nervosa dan bulimia | sama ke itu ?



nak story banyak-banyak pasal penyakit anoreksia dan bulimia ni .. selalu konfius , dan skang pun still konfius tak kesudahan ..

cermin tu je yang gemok , bukan awakk ..

kebanyakan daripada mereka yang mengalami penyakit anoreksia dan bulimia ni menunjukkan:
  • rasa tidak senang mengenai bentuk badan .
  • mempunyai perasaan takut terhadap badan yang kelihatan gemuk dan berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan berat badan (walaupun dah kurus kedengking) .
  • mereka yang mempunyai nafsu yang tinggi untuk makan sering menghidapi masalah penyakit ini ketika umur makin bertambah .
  • mempunyai BMI yang agak tinggi .
  • sering muntah-muntah dan/atau menggunakan ubat laksatif .
  • mempunyai perasaan sedih yang ketara .
  • mempunyai sejarah ingin menyakitkan diri sendiri .
jika dibandingkan dengan pesakit anoreksia , pesakit bulimia lebih berkemungkinan menghadapi rasa stress (tertekan) dalam hubungan harian dan mempunyai sejarah ingin menyakitkan diri sendiri . anoreksia dan bulimia mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan jika dibandingkan dengan kenyataan yang dibuat di barat .

kurus macam ni boleh lagi kata gemok ekk ?

bulimia , dikatakan lebih stress sebab bila makan je banyak-banyak , diorang akan muntahkan makanan semula .. makanan tu dipaksa keluar dari badan , bukannya termuntah secara sendirinya seperti orang hendak mengandung (?)

dikatakan , anoreksia sampai skang jadi teka-teki dalam isu kesihatan .. sebahagian pakar kesihatan menyebut anoreksia disebabkan tidak berfungsinya kelenjar hypothalamus di bahagian otak, yang bertugas mengatur selera, keinginan untuk makan, ghairah seksual dan menstruasi ..

perbezaan ketara kedua-dua penyakit ni:
  • anorexic nampak badan dia penuh lemak .. dan sangat takut ke tempat yang banyak makanan macam party whatever tu ..
  • bulimic akan makan tak ingat dunia , bedal je sume yang ada .. then , after that sila bluweekk di tandas pulak ..
ingat , benda ni bukan boleh jadi kat perempuan je .. lelaki pun boleh kena sama walaupun peratusannya sangat kecik kalau nak dibandingkan dengan wanita .. well , perempuan ni dah lumrah suka pada kecantikan , tapi tak guna kurus sampai sakit .. itu bukan cantik tapi SAKIT , mental dan fizikal ..

masih lagi dikategori cantik ke ??

source:


notacomel:
bersyukur lah dengan apa yang kita ada pada tubuh badan sendiri .. aku sangat tak paham bila berat uols dah 50kg masih lagi nak turunkan ke 40kg .. cara sihat takpe lahh .. :)
seksi macam Kim Kardashian kan best ??

Button bawah ni untuk apa ye?

Tuesday, June 28, 2011

cakap siang pandang-pandang II



berdasarkan entry INI .. aku nak sambung lagi ..

status abang angkat dan adik angkat diorang ni dah lama .. since sebelum abang angkat dia ni belum tunang lagi lah .. just macam adik beradik , bukannya bercinta pun .. so , tup tup bila dah lama tak contact .. dikejutkan dengan 1 berita gempar .. (yeke ??)

abang angkat tu isytiharkan dah bertunang dengan perempuan pilihannya .. sekampung jugak lah dengan abang angkat tersebut .. tapi , dia rasa takde hal lah .. bukan diorang ade pape relationship pun kann .. dah kata macam adik beradik ..

tiba-tiba 1 hari lagi , dapat call dari perempuan tu , tunang abang angkat tersebut .. tiba-tiba je serang , perempuan tu kata jangan kacau lelaki tersebut .. perghh , jeles seyh perempuan tu .. tapi , aku taktau kawan aku ni ganggu dari tang mane sebab memang dia takde mesej or call dahh ..

tapi , perempuan tu dari hari ke hari ganggu kawan aku ni .. lelaki tu pun sama .. berulang kali cakap benda sama , jangan ganggu jangan kacau .. wahh , padahal couple lover ni yang kacau kawan aku .. serius , kawan aku takde mesej or call abang angkat tu (diulangi) ..

istilah abang angkat tu hanyalah tinggal istilah .. mansuhkan je terus .. bawa masalah angkat-angkat ni lama-kelamaan .. hidup kita pun boleh jadi serabut .. well , aku unsure hal ni .. tapi pada pendapat aku , lelaki tu yang macam nak sangat kat kawan aku ni ..

tapi dah bertunang , so macam ni lah jadinya .. walhal , kawan aku tak suka pun kat abang angkat tu .. and aku rasa lagi , aku nak pegi call hospital bahagia supaya abang angkat dan tunangnya tu boleh bahagia selamanya tak ganggu orang lain ekk ..




notakaki:
perempuan tu cemburu buta ..
lelaki tu ada masalah mental kerana terlalu perasan ..

Button bawah ni untuk apa ye?

buang blog terhangat untuk diterjah (serius ??)



aku ade terlintas kat pikiran ni nak buat another pengubahsuaian .. untuk bagi laluan-laluan kat widget baru untuk bercambah kat belog aku ni ..


aku ade lah terpikir nak buang blog terhangat untuk diterjah (serius??) tu punya bloglist .. serius , aku dah nak buang dah  .. dan aku dah nak publish entry pasal tu sebab nak announce kat korang yang ade dalam list tu .. pergh , tapi aku sangat lah tak sampai hati ..

sebenarnya , dengan kehadiran bloglist tu mata aku lebih terbukak luas .. kalau aku kat belog sendiri (=.=") , dan aku nampak entry best dari list tu konfem terus aku tekan wehh .. boleh dikatakan hasil tekan-tekan aku ni lebih banyak untuk blog terhangat untuk diterjah kalau nak dibandingkan dengan bloglist apples tu ..

nak buang ke tak ? itu akan dipikirkan kemudian .. buat masa skang , biarlah bloglist tu bertapak dalam belog aku untuk lagi sebulan dua .. sayang woo kat kawan-kawan blogger sume walaupun tak penah jumpa .. HOHO ..

Button bawah ni untuk apa ye?

cakap siang pandang-pandang



semalam aku bermesej-mesejan dengan member sekatil sebelah katil aku masa kat kolej .. ade masalah pulak .. sejak akhir-akhir ni aku memang jadi penasihat kat member ni .. so , korang nak nasihat aku tak ? HAHA .. boleh sambung belajar amik psiko lah pulak ..

memula takde benda , story morie biasa .. FB , twitter bla bla bla .. sampai kat 1 part ni lah luahan perasaan dia bermula .. aku memang suka , sebab aku pun suka meluahkan perasaan kat member gak (kadang-kadang) .. mesej di bawah telah diubahsuai untuk tatapan umum .. :P
Tieka: abang angkat aku yang tunang dengan pompuan sewel tu tetiba mesej lak ..
Aku  : pesal ? dah takde tunang lagi dengan si psiko tu ke ?
Tieka: dia kata jangan ganggu lagi , dah le anta mesej time pagi tak celik .. tak penah-penah aku kacau dah weh ..
Aku  : adeh , serius tak siuman .. sebenarnya dia yang kacau kau tak sedar .. cehh .. tuihhh .. (action melampau)
Tieka: haha .. dia cakap 'apa lagi kau nak harap kat aku ?' aku rasa nak gelak tergolek kat atas jalanraya time tu jugak ..
Aku  : grrr , perasan ! macam dia sorang laki dalam dunia ni .. macam nak mintak penampar je ..
pastu sekian sekian dan sekian .. sampai lah kitorang merepek ke benda lain .. kasi tips sikit err yeke .. =.=
okeh lah , gua nak cakap kat laki tu .. nak sound dia , member gua tak kasi nombor pulak tadi sebab gua tak mintak .. sape yang kacau sape skang ni ? lu yang kacau member gua tak hengat ekk ..

nak sangat pegi kawin pegi lah .. bangga sangat dengan tunang tu .. dua-dua psiko nak mintak pelempang ekk , aku pun taktau masalah lu kata member gua kacau lu .. seingat gua , member gua tak penah dah anta mesej , col lu kann .. lu yang terhegeh cari member gua tak pasal-pasal .. tak cukup dengan tu , lu jadikan tunang lu balaci pulak ..

peringatan kat sini , nak cakap orang lain tengok-tengok diri sendiri kat cermin dulu .. pepatah: cakap siang pandang-pandang cakap malam dengar-dengar .. kalau orang tu tak buat salah , kenapa kita nak ganggu hidup orang lain ? salah kita sendiri , jangan nak point kat orang lain .. nak hidup bahagia , prinsipnya jangan cari masalah dengan orang lain ..



notakaki: bak kata boyfie aku , laki tu macam nak cover line je ??

Button bawah ni untuk apa ye?

Monday, June 27, 2011

trick untuk mata ..




please , spend sikit masa korang kat aku ..

okeh , jom buat 1 trick untuk mata .. pandang je gambar kat bawah ni dan perhatikan dot kecik (sila klik gambar tu dulu ekk) tersebut sampai bar itu habis loading dan akan nampak something .. okeh , bukan nak mengejutkan or whatever lahh , just try .. nice okeh !

sila klik dulu gambar ni ye ..

amacam .. nampak kaler kaler ke tak ? okeh maksudnya , korang kena still fokus kat dot tu .. jangan gerakkan anak mata dari dot tu .. dan bangunan tu akan semacam ade kaler .. nampak tak ? err , paham takk ni ? HUHU .. T___T

then , try lagi skali tanpa focusing on that dot .. hah , ape kaler ? hitam putih kann .. ce komen , ce komen kat bawah entry aku ni .. ermm .. inilah dinamakan ilusi mata .. bukan illuminati ye kawan-kawan .. :P seronok bila test benda camni kadang-kadang ..

Button bawah ni untuk apa ye?

kahwin dengan mayat (?)




manusia harini makin ramai bersikap pelik tahu ?? tak percaya ape aku cakap takpe , tapi korang boleh tengok lah dengan orang kat sekeliling korang .. macam-macam kann ? yang normal tu okeh lah , ni aku cite pasal yang pelik ..

cehh , ni sume sebab paper !!

aku ada baca 1 berita ni  kat Nizam Ijam belog.. seorang wanita berkahwin dengan mayat (?) teman lelakinya yang dah mati .. eh , dah mayat memang lah mati .. =.= oh no no ! dah hampir 2 tahun kot si boyfie dia tu mati , dan wanita ni tetap nak berkahwin .. boleh pulak diluluskan ekk ? mane lah aku tak kata pelik ..

kejadian ngeri ni berlaku kat Perancis .. perhubungan diorang ni dah membuahkan hasil anak lelaki pun .. aku rasa tu salah 1 sebab jugak dia berkeras nak kahwin selain atas sebab cinta sejati .. okeh , kita memang sangat sedih kann kalau orang yang dah disayangi tinggalkan kita ?

kalau aku pun meraung terguling-guling .. lepastu , boleh kawan dengan Kassim Selamat .. HUHU .. berita camni bukan kali pertama pun yang kita dengar kann ? eh , lupa nak kasi link berita asal .. kalau korang nak baca berita sepenuhnya , pegi kat SINI ..

aku nak kahwin dengan orang hidup .. lalala .. tenkiu incik GOOGLE ..

Button bawah ni untuk apa ye?

SAYA




meh klik header kalau nak join .. cepat , cepat .. SAYA nak jadi yang terakhir ni .. peh , skema tak aku ? :P

Button bawah ni untuk apa ye?

born to be somebody



There’s a dream in my soul
A fire that’s deep inside me
There’s a me no one knows
Waiting to be set free
I gonna see that day
I can feel it
I can taste it
Change is coming my way

I was born to be somebody
Aint nothing that’s ever gonna stop me
I light up the sky like lighting
I gonna rise above
Show em what im made of
I was born to be somebody
I was born to be
And this world will belong to me

This life can kick you around (woah)
This world can make you feel small (woah)
They will not keep me down (woah)
I was born to stand tall
I can feel it
I believe it
Im here
Im here to stay

I was born to be somebody
Aint nothin that’s ever gonna stop me
I light up the sky like lightening
I gonna rise above
Show em what im made of
I was born to be somebody
I was born to be
And this world will belong to me

Feel it
Believe it
Dream it
Be it
I was born to be somebody
Aint nothing that’s ever gonna stop me
Ill light up the sky like lighting
I’m gonna rise above
Show em what I’m made of
I was born to be somebody
I was born to be
And this world will belong to me
Whoa oh
Whoa oh
And this world will belong to me
Ye-ah ye-ah
Oh
And this world will belong to me



notacomel: 
HAHA .. JB just reached his puberty .. tetiba aku rasa sangat cool dengar lagu ni .. :P seriously , aku tak suka pun JB ni dulu .. tetiba , oppss .. KAHKAH ..

Button bawah ni untuk apa ye?

Sunday, June 26, 2011

Contest Blog Saya Comel





gahaha .. selingan gelak jahat jap .. join contest ni sebab dipaksa oh tidak tidak di-tag oleh kawan blogger comel ni , Minah Blur .. HAHA , tenkiu .. nak join pape skang ni amat berhati-hati , sebab takut tak terlayan pulak .. tapi yang ni memang best , sebab hadiah masyukkk !

syoohh , pegi tekan gambar tu cepat cepat .. :D tarikh tutup 17 Julai 2011 .. fuhh , fuhh lambat lagi kann .. kehkeh .. hmm , sape pulak lah jadi mangsa tag aku kali ni ? =.=

Tia@Ini Kisah Tia
Bro Ahmad
sergeant keroro

err , belog kat atas ni ade belog mamat-mamat .. diorang ade konsep comel ke kat belog ? kalau macho mesti ade lah kann ? huhu .. okeh , aku taktau nak tag sape .. so , korang lah yang kena ! aku dah mula proses kebuntuan balik laa ni .. kehkehkeh .. :P

Button bawah ni untuk apa ye?

kubur




pagi tadi , aku pegi ziarah kubur .. kubur sape ? kubur arwah atok aku .. hmm .. dah lama tak pegi ziarah .. nak harap orang lain ziarah sape je , kami-kami yang keluarga je lah yang datang .. biasalah tanggapan orang , yang dah pegi tu biar je pegi .. takyah kenang-kenang .. tapi , tak kenang sampai tak ingat nak ziarah kubur sedekah al-Fatihah ekk ? hish ..

tetiba aku rasa macam tenang pulak pegi kubur tu .. heh , pelik kann ? tapi , memang serius aku rasa calm gila , bila keadaan kat situ senyap je .. tak macam suasana kat tengah-tengah bandar , hu ha hu ha sane sini .. masing-masing tak sedar diri kalau dah ke disko , kelab-kelab tu sume .. tu lah , kita ni tak sedar hidup kita ni tak tentu panjang mana ?

tenang , tenang jugak .. tapi kat dalam tu takde sape yang melainkan Allah dan makhluk-Nya yang telah diberikan tugasan .. haish , sehari-hari dalam hidup ni , dah bape banyak dosa kering dan basah dah kita buat ? aku pun tak mampu nak pikir , konfem tak jalan sume benda aku nak buat .. aku pun , buat sesuatu benda taknak pikir-pikir mane baik buruknya ..


sikit nasihat untuk orang lain dan diri sendiri .. renung-renungkan .. k , bubui .. :)

Button bawah ni untuk apa ye?

poll




jalan-jalan dalam belog aku ni , macam-macam dah ubah kann ? header pun dah takde men-capub muka sendiri .. HAHA malu lah derr nak letak lama-lama .. tu sebab cari idea je camne nak tukar ..


eh derr and terr sekalian , aku bukan nak cakap pasal tu lah .. aku nak cakap pasal benda kat atas ni .. hah , penah nampak tak dalam belog aku ni ? err , tak penah ? nak tipu aku lah tu , korang belek ape je kat belog ni sampai tak nampak .. =.=

saja-saja buat poll , nak tau gak pendapat korang macam mane dengan tekan sini bukak tab baru , tekan situ pun bukak tab baru .. tu lah sebab aku tanya .. kot-kot menyusahkan pulak .. tapi , tak paksa pun korang vote .. *buat muka sedih tahap gaban nak mati sambil airmata darah keluar ..

HAHA , tak reti-reti lagi ? tolong vote lah untuk benda alah tu .. tinggal 4 hari lah .. tak kuar duit pun kalau tekan .. -.- tak tekan takde contest lah nanti .. grr , taknak contest ? fine laa ! merajuk 6 minggu 6 hari nanti .. kehkehkeh .. :P

Button bawah ni untuk apa ye?

SEGMEN : Ady Budika Nak Kasi Ole-Ole Dari London





hee , salam ..

harini last okeh , Ady Budika punya segmen .. kalau korang nak join , pegi lah klik kat header tu .. bukan susah mane .. tu pun kalau sempat lah ye .. (okeh , memang sempat .. skang baru 6 pagi) aku sengaja je lambat-lambat submit .. kasi gempak sikit , kot kot lah ade untung .. (walaupun dah tau guna random.org)

okeh , Ady nak tau mane aku jumpa belog beliau .. alah , tak susah .. aku jumpa masa pegi blogwalking kat belog Sunah Sakura .. tapi , masa tu aku buat bodo je macam tak nampak .. then , bila ade segmen yang menggabungkan kitorang anjuran bro BA .. hah , masa tu lah baru aku dok belek entry beliau , follow beliau .. dan add di FB skali .. =.= HAHA , tak ke sengal aku ni ?

siap sudah .. taknak bebel panjang-panjang .. kang tak menang pulak aku .. (cewahh , menggunung harapan tinggi ni) as kawan se-blogger ni , selamat pegi dan pulang lah dari bercuti tu ye .. kehkehkeh .. ade lebih , bawa je lah ole-ole untuk sume yang join .. kan senang .. :P

Button bawah ni untuk apa ye?

Saturday, June 25, 2011

takut

kadang-kadang nak update .. tapi selalu terpikir-pikir .. ape yang aku pikirkan ? entah , aku takut ter-update dengan entry yang same .. ye lah , mau takk kan ? entry dah berlambak-lambak cenggini , boleh pulak nak ingat ape yang aku dah penah tulis ape yang belum ..

bila dah siap tulis , boleh macam terbayang pulak .. "rase macam penah update laa .. hmm .." kalau tinggi sangat rase syak wasangka tu , konfem lah aku buang terus then cari idea nak tulis benda lain pulak .. HAHA .. tu sebab bila dah buntu sangat tak update belog langsung ..

lantak lah nak jadi ape pun kann ? =.=


perangai aku , bila dah takde benda nak update tu .. aku pun baca lah entry aku yang lama-lama tu .. rase macam bangang bebudak sangat je aku dulu ekk .. ayat entah pape je , memang gaya penulisan syok sendiri ahh .. ooo , patut le aku takut sangat ter-update benda sama sebab dah belek sendiri .. HAHA ..

okeh , then .. ni nak buat contest .. tapi , tapi .. belum ade idea .. mungkin aku akan curi sikit idea dari blogger lain .. harap tak kisah lah ye .. kita kan hidup berjiran , alah ape salah berkongsi idea .. periuk nasi memasing gak , eh ke nak share jugak ? boleh , boleh .. kehkehkeh ..

k , bubui ..

Button bawah ni untuk apa ye?

Bang , jom g jalan jalan



dah lama aku rasa tak join segmen bro BA .. saja men-retire-kan diri untuk sementara dari sebarang segmen .. bukan tak support ke ape , cuma busy sikit lerh .. HAHA .. :P

takyah bebel banyak-banyak , kalau korang nak join pegi je klik kat header tu okeh .. cepat , cepat .. mane tau brader otai ni pegi blogwalking kat belog kita-kita ni .. eh , korang punya belog yang dah penah bro BA singgah , sssshh sudah ye .. :P

Button bawah ni untuk apa ye?

perempuan gedik

entry aku kali ni , nak buat topik pasal perempuan .. ye , perempuan .. perempuan gedik .. eh tak tak ..

perempuan ni orang slalu cakap , kaum yang lemah .. nak kena support dari lelaki je slalu .. okeh , girls .. sampai bila korang nak dapat tanggapan macam tu ? bila buat something , mula lah mengaduh sane sini .. adeh , takkan depan lelaki pun nak bersikap camtu ? lain lah depan suami kita sendiri okeh lah jugak ..

itu belum lagi kes perempuan gedik ye .. bila suruh buat kerja berat sikit , hah dah tunjuk lah kemalasan dia tu .. tak larat lah , penat lah .. duhh , sumenya kau tak larat .. memang , perempuan ni memang tak kuat macam lelaki .. tapi , ingat lah .. pape benda pun yang kita buat ni sebab mind set kita sendiri ye ..


fenomena pertama yang aku tengok , sorang perempuan amik lesen motor , nak standkan motor pun tak larat .. kawan perempuan dia pun datanglah terhegeh-hegeh ajar kat dia camne nak standkan motor tu .. hello girls , sekali dua takpe .. kalau dah banyak kali ? lu pikir lah sendiri ..

fenomena kedua .. "ah , barang ni berat lah .. tak larat nak bawa .. kau bawakan boleh ?" grr .. setakat beras 10kg pun tak larat , nanti esok-esok dah kahwin kena beli barang rumah .. nak harap sape yang bawa ? memanjang suami je lah jadi mangsa ekk .. ish3 ..

cukup je dua fenomena sebab fenomena ketiga aku terlupa jap .. adehh .. so , girls .. nak bermanja-manja boleh tapi biar berpada .. cuba uols bayangkan , tetiba kaum lelaki takde kat muka bumi ni then ade something happened .. hah , nak mengharap kat sape ? those girls yang taf taf je lah ekk .. but then , kalau diorang takde , how ??

girls , aku pun gedik jugak .. tapi tengok time lah .. takde sepanjang masa nak mengada terlebih tu .. aku takde hormon sotong okeh ..

Button bawah ni untuk apa ye?

Maharaja Lawak yang pertama



taktau ape function aku letak gambar ni . =.=

selamat pagi uols .. bangun pagi-pagi , tak kira lah before or after mandi , mesti nak mencapai lappy kesayangan dulu .. HAHA , yeke lappy kesayangan ke belog kesayangan eh ? okeh , no comment bak kata retis banyak-banyak tu ..

tapi yang buat aku grrr pagi-pagi , widget follower tu hilang lagi .. eleh , tapi rileks sudah lah , bukan sekali ni je widget tu hilang .. dah banyak kali kann , cuma buat-buat taktau je .. kang dia hilang merajuk , datang ar tu merayu kat aku .. *pergh , ape aku merepek ..

okeh , semalam aku tak tengok Maharaja Lawak .. dah bagi siaran HD percuma pun taknak tengok lagi .. shesh .. so , upah lah adik sendiri untuk tengok kan .. saingan memang sengit derr , boleh dikatakan Sepah , JoZan , Nabil tu aku suka ..


tapi untuk Jambu , aku tak minat sangat lah .. eh , pehal lak nak marah aku tak suka Jambu ? ikut suka aku lah .. cehh .. okeh , aku ingatkan mesti JoZan yang menang .. tapi Sepah kan yang dapat tempat pertama .. takpe , takpe .. congrats lah tu ..

lagipun , diorang memang konsisten pe .. so , layak lah diorang dapat gelaran Maharaja Lawak yang pertama ni .. teruskan lagi usaha , banyakkan lagi berlakon .. sebab aku nak tengok la derr ..



notacomel: hey , aku nak buat contest nanti .. tak susah derr , tunggu je lah .. :D

Button bawah ni untuk apa ye?

Friday, June 24, 2011

i love you



Kamu selalu ada untukku
Aku selalu ada untukmu
Di hatimu cuma ada diriku
Di matamu akulah yang beautiful

I love u, I miss u, I love u, baby baby baby
I love u, I miss u, I love u, baby baby baby

Kamu adalah kekasihku
Temaniku di setiap waktu
Peluk aku, manjakan aku
Menikmati hari-hari yang indah

I love u, I miss u, I love u, baby baby baby
I love u, I miss u, I love u, baby baby baby

I need you more, more then I can say I love you
I don’t wanna you leave me, you always be mine
Till the end of time

Kamu selalu ada untukku
Aku selalu ada untukmu
Di hatimu cuma ada diriku
Di matamu akulah yang beautiful

I love u, I miss u, I love u, baby baby baby
I love u, I miss u, I love u, baby baby baby

I love u, I miss u, I love u, baby baby baby
I love u, I miss u, I love u, baby baby baby

I love u..

I love u, I miss u, I love u, baby baby baby
I love u, I miss u, I love u, baby baby baby

I love u..



notacomel: lagu ni Nas Adila nyanyi .. selalu dengar , tapi rasa macam serius kelakar kadang-kadang .. =.=

Button bawah ni untuk apa ye?

nestle bliss 14-day challenge


aku dah berani seyh nak sahut cabaran .. err , bukan nak sahut cabaran untuk pegi terjun bangunan ke ape .. cuma sahut cabaran untuk nestle bliss 14-day challenge je .. try sket terbukti ke tak , biar makin montok slim melim aku nanti .. :P


nestle bliss yogurt drink ni satu-satunya minuman yogurt kat Malaysia yang ade Inulin (fibre) dan Live Cultures .. okeh , itu through my reading ye .. jadi , jom lah pakat minum air ni setiap hari dengan 2 botol kecik .. tak mahal , harga mampu beli ..

Inulin ni bantu untuk proses penghadaman kita untuk jadi lebih baik .. jadi , tak salah kan nak mencuba start esok ? HAHA , okeh harini dah malam jadi esok je baru start sebelum pegi driving academy .. lalalala .. function Live Cultures pulak , korang pegi tanya incik Google lah ..

nak tunggu aku bagi jawapan , konfem aku bagi direct translation je nanti .. dah agak-agak berjaya lepas 14 hari nanti , aku update lagi lah review pasal nestle bliss yogurt drink ni .. kehkehkeh ..

Button bawah ni untuk apa ye?

kanak-kanak

bila dah tua-tua ni , terasa pulak nak jadi kanak-kanak semula .. tapi , masa .. mane lah boleh putarkan balik ke belakang .. makin ke depan ade ar , esok esok dan esok umur kita pun makin meningkat .. hidup dan mati , sume kat tangan Allah SWT ..

duduk serumah dengan kanak-kanak .. cehh , duduk serumah ye takk .. HAHA .. okeh , bila ade kanak-kanak kat rumah ni .. kita boleh tengok perangai dan ragam diorang .. kadang-kadang tu memang rase geram , rase nak tampar-tampar je bila diorang buat perangai tu .. *kejam


tapi , cuba bayang balik ar kita masa kanak-kanak dulu camne .. lebih kurang je kenakalannya , tapi aku sopan la ye .. tak panjat sane sini , dah kata sopan .. HAHA .. grr , tak caye ke ? pegi tanya mak aku lah .. sume insiden mase kecik dalam 5 , 6 tahun tu kita ingat sampai lah harini ..

makin besar , makin banyak cabaran , dugaan datang menimpa kita .. tu lah kadang-kadang kita nak lari dari sume tu , mesti terpikir nak jadi kecik balik .. serius rindu derr time tu , takde benda nak pikir .. main-main dengan kawan je ..


okeh , skang aku terikut perangai sepupu aku yang umur 4 tahun ni .. biasanya ape yang dia nak dia akan cakap berulang kali .. dan skang aku nak cakap , "NAK LAKSA JUGAK , NAK LAKSA JUGAK , NAK LAKSA JUGAK .. " :P

Button bawah ni untuk apa ye?

meniru gaya orang lain

si Timah (bukan nama sebenar) sedang menulis sesuatu di atas kertas .. Limah pula melihat sambil berkata dalam hati , "pergh , cantek seyh tulisan dia .. aku nak jugak tulisan cantek macam tapi dia bukan rupa orangnya lahh .."

based on situasi kat atas , penah tak korang alami benda yang same ? sesuatu perangai orang lain yang nampak macam best je korang nak ikut ? kira meniru gaya orang lain lah .. korang ni , sumenya tak penah .. balik-balik aku je lah yang penah .. haish ..

biasalah , dah nama pun orang .. ade sifat dan sikap masing-masing .. macam aku , tak boleh la tengok orang tu tulis comel sikit , pandai banyak .. mesti nak ikut .. mase kanak-kanak lah okeh .. tapi , bila dah besar benda lain pulak yang aku nak ikut ..


hah , korang pikir ape ? bukan benda negatif okeh .. benda lain tu contohnya orang buat doodle aku nak jugak , belog ade flash header pun aku nak jugak .. blogger ade follower ramai , pun nak jugak .. erkk ? okeh , itu adalah lumrah manusia kan ..

bak kata , banyak benda lah orang lain ade kita ni nak ikut .. sampaikan cara penulisan , cara bercakap pun kadang-kadang terikut .. cara bercakap terikut mungkin pergaulan kita seharian .. berkawan dengan pelbagai cari seluruh pelosok negeri kan ..

gaya retis pun kadang-kadang kita tiru jugak .. tapi , ambik yang baik je dah lah .. yang negatif , check-in hotel sane sini , minum arak kat disko , merampok , ape sume tu jangan tiru pulak .. ambik yang keruh , buang yang jernih ambik yang jernih , buang yang keruh ..

kalau tak penah rase macam mane yang aku rase tu , sila pegi cari perasaan tu skang .. go ! go ! go ! haha .. lupa nak cakap , selamat pagi .. harini entry fresh , sebelum ni pagi-pagi auto-publish punya entry .. :P

Button bawah ni untuk apa ye?

Thursday, June 23, 2011

buah-buahan tempatan


buah-buahan tempatan sangat sedap tahu .. tak kisah lah orang lain kata tak bagus , boleh buat kita gemok .. ye , buah-buahan kat negara kita ni mungkin tak macam kat negara orang .. tapi , diorang ade ke buah macam kita ? okeh , buah yang sejenis makanan .. bukan buah lain .. =.="

aku taktau ape jadah aku buat entry ni , maybe sebab aku tengah makan nenas kot .. okeh , tak kisah lah kalau korang tak suka buah-buahan tempatan ni .. tapi , aku supportive kott kat Malaysia ni .. lagi-lagi kalau buah yang bermusim , sangat-sangat aku tunggu wehh ..


all the time favourite , buah pisang , nenas , belimbing .. pergh , kalau senaraikan kat situ sampai esok korang baca tau .. special Malaysia ni sebenarnya , kita ade buah tropika camni .. pegi oversea ? lagi-lagi apple , kiwi , blueberry , anggur .. sini pun ade jual , walau tak se-fresh kat tanah dia sendiri ..

sokonglah buah-buahan tempatan .. kehkehkeh .. dah macam buat iklan pulak .. tapi kinda okeh what , dari iklan sane sini pasal pantyliner , bra , pil kuda what the hell tu .. malu okeh , iklan pasal buah takde lah malu .. rase terliur je nak makan lagi-lagi bulan puasa nanti .. =.="

Button bawah ni untuk apa ye?

Grapevine



korang , korang .. mesti dah familiar dengan iklan panjang kat atas ni kann ? ape , tak familiar langsung .. okeh , bak kata sorang kawan blogger ni , Eyfa , sangat untung tahu kalau dapat iklan panjang-panjang ni .. eh , mau tak masyukk dengan iklan Grapevine ni .. dah per unique click dapat doposen .. kalau dapat banyak tak ke happy ?


atas tu contoh yang 1st aku dapat .. dok stay kat belog aku ni sendiri (psst , dia selalu datang tau).. gegeh makcik tokan-tokan .. mula-mula tu , memang sumpah aku tak paham .. macam aku tak paham churpchurp pada mulanya lah .. bila dah terkena kat batang hidung sendiri , baru ter-oo sane sini ..

setakat ni , baru terjumpa 2 je .. lagi banyak lagi untung .. kalau nampak iklan ni , janganlah abaikan .. just share , masukkan emel kita .. tapi , kalau korang nak abaikan jugak .. boleh je , kasi duit tu kat aku .. kehkehkeh ..

banyak cara nak buat duit dengan blogging ni .. kena pandai-pandai cari alternatif , 1 hari nanti Insyaallah mesti jumpa punya lahh !

Button bawah ni untuk apa ye?